Szerelem. Mindenki volt már legalább egyszer szerelmes az életében, gondolom én. Ki egyszer, ki többször, de mindenféleképpen előfordult már. Jómagam is voltam már szerelmes, nem is egyszer. Talán most is az vagyok, nagyon. Persze, az ilyesmi mindig kétemberes, tehát ha csak az egyik fél részéről szerelem, akkor annak nincs valami sok jövője. Persze az is nagyon ritka, ha mindkét fél szerelmet érez egymás iránt, közvetlen környezetemben is talán csak kétszer találkoztam ezzel a jelenséggel.

De mi is az a szerelem? ’A szerelem egyik jelentése vágyakozással, rokonszenvvel, intimitással párosuló érzelem, másik általánosabban értelmezett jelentése pedig az ilyen érzelmen, illetve természetes nemi vonzalmon, szexualitáson alapuló vágyban és odaadásban megnyilvánuló érzelmi kapcsolat két ember között.’
Ez lenne a szerelem, ugyebár. De mégis akkor mik ezek a párkapcsolatok a mindennapokban? Az ismeretségi körömben gyakran hallok sztorikat arról, hogy ki melyik hétvégén kit és hányszor is vágott gerincre… Mert ugye az embernek vannak bizonyos szükségletei, ezt alá is írom (meg ugye én is férfiból vagyok), viszont tényleg dicséretre méltó az, ha kéthetente más-más emberrel hál valaki? A röhejes pedig az, hogy még a nőknél is előfordul ez, legalább ilyen gyakran. Én meg csak ámuldozok, hogy mi zajlódhat le az ilyen emberekben, amikor azt mondják: szeretlek. Ha én szeretek valakit, igyekszem megmaradni mellette, és ha ne adj isten szakításra kerül a sor, akkor nem rögtön egy másik kapcsolatba menekülök, vagy épp élem ki magam. Lehet mondani azt is, hogy minden ember másmilyen, mindenki másképp dolgoz fel egy szakítást, de nekem ne mondja senki sem, hogy az helyénvaló, ha rögtön más ölében lovagolunk…. Ahogy az sem, ha csak sírunk és kétségbe vagyunk esve, mert ugye ilyen is van. Miért menő az, ha azzal hencegek, hogy megfegtettem xy-t?
Túl könnyelműen dobálózunk mi emberek a szeretlek szóval. Talán az igazi jelentése már senkinek sem ismerős, az évek során teljesen más formát kapott. Mostanra már bárminemű rokonszenvre csípőből vágjuk rá: szeretet. Szeretünk valakit, ha jó hozzánk, ha meghallgat, ha esetlegesen kedveskedik. Sokszor fel sem fogjuk, milyen hatással lehet ez az alanyra, mert bizony ha nekem valaki ilyet mond (ugye az ellenkező nemből), akkor azon mindig meglepődöm, mert ugye ez újszerű. Az én értékrendemben nyilván komolyabb szerepet kapott, mint mondjuk valaki máséban, talán én ezért is lepődöm meg azon, ha valaki ilyet mond nekem. Magamból indulok mindig ki, ez vezet a hibáimhoz, legtöbbször. De hát ilyenek vagyunk mi emberek, gyarlók.

Tehát mi is az a szerelem napjainkban? Miért nem tudunk megmaradni egy bizonyos ember mellett? Manapság ezek a kérdések foglalkoztatnak, mert valahogy nem bírok ezekre rájönni.
A fiatalság körében is van egy jól működő párkapcsolat, ám ez a párkapcsolat valamilyen dolog folytán véget ér. A következő héten valamelyik fél már tutira valaki mással van együtt. Felmerül a kérdés: miért? Ha valakit szeretünk, akkor miért hagyjuk, hogy elmenjen? Ha egyáltalán nem is szerettük, akkor miért voltunk vele? – Csak hogy legyen valakink? Én ezzel valahogy nem tudok azonosulni...
Véleményem szerint a szerelem az, amikor a kölcsönös vonzalomból, egymás iránti odaadásból két fél egy párt alkot. A kapcsolat alapja pedig a kölcsönös bizalom. A bizalom pedig az őszinteség alapja. Talán ezért is olyan ritka a tartós, felhőtlen kapcsolat. Mert manapság divat a megcsalás, divat a csak szex és más semmi.

A mai nap folyamán már olvashattatok egy írást finesttől, ez pedig szerintem részben ehhez is kapcsolódik. Mert ugye miért is történik az, hogy amúgy egy jól működő kapcsolatban kiderül, hogy a férj, vagy a feleség (esetlegesen mindkettő) félrekúr? Talán a média a hibás, sőt, biztosan. Rossz példákon cseperedik fel az ifjúság, és honnan is szedik ezeket? Naná, hogy a televízióból! Hogyan lehetne ezt megállítani? Sehogy! Előbb-utóbb lesznek majd más trendek, reménykedjünk…