Mint a blog egyik vezetője mindenképp szükségét éreztem annak, hogy pár posztot e balsorsú forradalom hőseinek és tetteinek emlékére szenteljünk a mai nap során.

Az 1956-os események bár végül nem hozták meg a célt amit egy egész nép áhított, mégis mint esemény, mint "élmény", feloldhatatlanul összekötött több teljes generációt, és erőt adott a magyarságnak egészen a rendszerváltozásig. Kevéssé ismert tény, de a forradalom nem Budapesten kezdődött el (és nem is hullott először vér), hanem Debrecenben. Október 23-án reggel debreceni diákok többezres tömege gyűlt össze az egyetem előtt, ahonnan jelszavakat skandálva és forradalmi dalokat énekelve, nyolcas sorokban a belvárosi pártszékházhoz vonultak, hogy az egyetemi ifjúság húsz pontos követelését kinyomtassák. A pártvezetés tárgyalt a diákok küldöttségével, ezt követően Görbe János színész az épület erkélyéről elszavalta Petőfi Sándor Még kér a nép című versét...

Az ELTE diákjainak tömegdemonstrációja a Petőfi szobornál...

Az '56-os események, melynek nyitómomentuma az egyetemisták határozott, de békés tiltakozása a hatályos rendszer ellen, a pártvezetés és Hruscsov elutasító magatartása miatt kevesebb mint egy nap alatt dagadt forradalommá, megmutatva a magyarság erejét. Sajnálatos módon mindez végül a szovjet haderővel szemben kevésnek bizonyult, de ettől függetlenül sosem vált feleslegessé a (becslések szerint) legalább 2700 magyar áldozatot hozó forradalom, illetve az azt követő megtorlás.

A tüntetők a belvároson át a Parlamenthez vonulnak...

"Csizma-tér 1.": Sztálinnak nem volt többé helye nálunk...

Az '56-os forradalom arcai:

Sose feledjétek hőseink emlékét...