Az eddigi, főként tinisztárokból álló posztoktól (AFC, NTX, SP) most egy huszárvágással elkanyarodva egy olyan ember lesz a téma, akiről így vagy úgy, de kishazánkban már szinte mindenki hallott. Ha azt mondom olyan showman, aki eredeti szakmája szerint hentes, még nem sokan kapják fel a fejüket. De ha azt mondom olyan showman, aki népszerűségét a saját családjáról készült reality-vel alapozta meg, és nem mellesleg zebramániás is? Ugye, hogy így már beugrott. A salgótarjáni romarapper (?!), Gáspár Győzike következik most:

Nem tervezek hosszúra nyúlt, minden részletre kiterjedő bemutatást – lévén hogy Győzikét nem igazán lehet teljes értékű zenésznek titulálni (énekhangja és zenei tudása egyenértékű a nullával). Felmerülhet a kérdés: minek írok én Győzikéről, amikor se nem tinisztár, se nem identitászavaros emo-bálvány? Hát azért, mert ő maga is hozzátartozik ahhoz a mocsokhoz, amit a hazai média termelt ki magából, és ami miatt – a korrekt zenészeket teljesen lenézve – ilyen tehetségtelen amatőrök akasztják le a legnagyobb pénzeket egy-egy végighaknizott turné után. Shavale romale!

 Győzőről természetesen a gyakorikérdések.hu olvasóinak is megvan a véleményük:

Gáspár Győző egy Nógrád megyei kis községben, Nógrádmegyerben született 1974. január 4.-én. Eredeti szakmája szerint hentes, bár nem túl sokáig űzte eme mesterséget, inkább országszerte híressé akart válni. Karrierjét apja pénzéből indította el, 1999-ben kezdett befutni a Romantic nevű formáció alapítótagjaként – bár 2006-ban a másik két tag egyszerűen kitette a szűrét a zenekarból (állítólag a show miatt). Azóta a Győzike Basszus frontembere. Ezek a hivatalos info-k. Az én véleményem meg az, hogy Győzi-apukát igencsak gyakran látogathatta meg a fogtündér, ha már ennyire bőkezűen adagolta fiacskájának a pénzt a karrierje elején, amolyan „Áhh, csináld b*zdmeg…” alapon. Győzike-anyuka fogalmam sincs közben mit csinált, valószínűleg csatlakozott az előtte szólóhoz, és ő is az „Áhh, csináld b*zdmeg…” tanáccsal látta el országos hírnévre vágyó fiacskáját. Ja, még valami: Győző 20 éves korában vette feleségül (először) Beát, akit már óvodás kora óta ismert. Hogy Bejja asszony mennyi tanáccsal látta el férjurát az ismeretséghez vezető rögös út során azt nem tudom, de az biztos, hogy az „Áhh, csináld b*zdmeg” a közös estéiken egészen új értelmet kapott… ;)

Tény, hogy az igazán nagy ismeretséget Győző (és családja) számára az RTL Klub által futatott Győzike Show című realitykomédia hozta meg. A műsor 2005. február 7.-én indult, és nézettsége minden várakozást felülmúlt. A Győzike Show eddigi legnagyobb nézőszámát 2005. április 11-én érte el, akkor 2 267 192 néző volt kíváncsi Győzike és családja mindennapjaira. Én személy szerint csak az angliai utazásos részt láttam (Győző bérelt kocsival a „jobbra tarts elv” alapján az út jobb oldalán próbál elindulni, angol nyelvből nem kifejezetten erős lánya tolmácsként próbál érvényesülni, stb.) de annyi nekem bőven elég is volt. Aki rendszeresen nézte, és kibírta anélkül, hogy vért hányt volna föl, annak ríszpekt! Aki meg nem nézte, de nézné, az se búsuljon, mert az a hulladék Cool TV 2006. december 27.-e óta ismétli az adásokat a legelső résztől. 

Győző a 2006-os önkormányzati választásokon Nógrádmegyer polgármesteri székéért is indult független jelöltként, de a szavazatok csupán 5,77%-át (36 voksot) szerzett meg. Viszont annyira beleélte magát a témába, hogy dalt (?!) is írt róla:

Az az igazság, hogy a feljebb található klip-nek körülbelül annyi köze van a cigányzenéhez, mint Győzinek a jogi diplomához. Amit ő csinált/csinál az mulatós zene. Kell hozzá néhány táncos - akik végigtáncolják a fellépést, meg egy olyan, főként nyugdíjasokból álló közönség, akiknek ez még tetszik is. A színpadkép nem lényeg – néhány színes szalag, vagy csillogó boa elszórtan felhányva ide-oda simán megteszi. Énekelni meg aztán főleg nem kell (amúgy sem kell erőltetni azt, ami nem megy), erre a célra ott a jól bevált playback. Színpadra föl – színpadról le. Gázsit a zsebbe – irány haza, vár az asszony. Ennyi az egész.

Ellenpéldaként most egy olyan zenekar videoklip-jét hoztam, akiknél azért jóval inkább szembetűnő a cigányzene hatása – a ska, rock, pop, underground, folk, reggae, balkáni zene, és modern tánczene mellett. Ők pedig sokkal jobban is alkalmazzák ezt, mint Győző és pereputtya. Az igazán nagy ismeretséget meghozó "Szájbergyerek" című dalukkal befutott Kistehén Tánczenekar-tól hoztam egy dalt ("Szerelmes vagyok minden nőbe"):

 

Jelenleg az a helyzet, hogy Győzike és családja rekordsebességgel tűntek el a képernyőről – a bulvárból nem, de a bulvár már csak ilyen. A showman megbukott. Nem készül már jó ideje Győzike Show sem, de Gáspár Győző még a mai napig is az újságírók kedvenc témája. Állítólag egy ideig sofőrjével közösen koporsókészítésből próbáltak megélni, de a legújabb hírek szerint Győző-nek nincs munkája – és már Lamborghini sem áll a garázsában. A kezdeti rajongás és hírnév, ami körülvette őket egy idő után a visszájára fordult. A Gáspár család besokallt, nyilatkozatban fogalmazták meg, hogy visszavonulnak a nyilvánosságtól. Ebből egy kis idézet:

„– A közelmúltban családunkkal kapcsolatban megjelent, tendenciózusan rosszindulatú és negatív hangvételű cikkek, megnyilatkozások hatására eldöntöttük, hogy a jövőben semmilyen újságírói kérdésre, megkeresésre (...) nem válaszolunk és semminemű nyilatkozatot nem teszünk.”

Ámen. Azért az mondjuk nem lepne meg, ha a Gáspár család néhány hónapon belül megint visszatérne a képernyőre – ha nem is a Győzike Show folytatásával. A feltűnési viszketegség az ilyen celebeknél nem múlik el egyhamar. Az RTL Klub meg addig is futószalagon gyártja az ócskábbnál-ócskább valóságshow-it – a Benkő feleséget keres lecsengése után nemsokára érkezik az Edit férjet keres is. És ezek csak a gány reality-k. Lesznek még tehetségkutatók is (X-Factor, a konkurenciánál meg Megasztár 5), amiknél a sok idióta megint tucatjával küldi az SMS-szavazatokat egy-egy olyan versenyzőre, aki kiáll a színpadra, és élő egyenes adásban erőszakol meg egy ismert dalt (hallod, Tabáni?!). Szóval a sukár Győzike a jövőben csak a legelvetemültebb rajongóinak fog hiányozni, azok, akik képesek egész álló nap a televíziót bámulni, vagy kifejezetten szeretik a fentebb említett ízléstelen műsorokat, azok boldogan ellesznek Gáspárék nélkül is – hiszen a média tovább termeli a mocskot. Ki tudja, lehet, hogy nemsokára az a dilo Fekete Pákó, vagy a Bódi-család dolgos (?!) hétköznapjaiba "nyerhetünk" majd bepillantást egy új valóságshow indulásával. A nyerhetünk szócskát idézőjelbe tettem, mert gondolom, köztetek sincsenek sokan (sőt, talán senki) akit érdekelne még egy ilyen műsor. Engem egész biztosan nem izgatna, de csupán érdeklődési céllal készítettem egy alább látható kis szavazást, hogy lássam Nektek mi a véleményetek:

Köszönöm a figyelmet, legközelebb Király Viktor-t (Megasztár 4 győztes) veszem górcső alá... :)