Britpopper legutóbbi posztja (EZ itt) és egy véletlenül jött helyzet eredményeképp odáig fajultam, hogy egy újabb tahóságshowba is beletekintsek. Az Aranypart, ami egy egyértelműnek szánt Jersey Shore koppintás furcsamód csalódás volt számomra, az igazat megvallva bizonyos téren szarabbra számítottam. Persze ettől függetlenül a műsor egy hatalmas trágya, de egy biztos: ez nem trash reality. Ez csak trash reality akar lenni.

A szerkesztettség ugyanis meglátszik, márpedig ennek a műsornak épp az lenne a lényege, hogy ne tűnjön fel ez a fajta machináció, legyen elég a sok önkontroll nélküli fiatal állat egy adagban. A Jersey Shore lényegében erről szólt: fogtak pár ilyen partiállatot, majd bedobták őket a mélyvízbe és hagyták hadd állatkodjanak szélesebb közösségben, és viseljék el ennek mindennemű következményeit. Ellenben az Aranypart inkább afféle Való Világ spinoff lett, a fő események szinte mindig a szálláson zajlanak, amikor meg nem az inkább illúzióromboló és unalmas mint izgalmas.

Címszavakban:
Ada játssza a makrancos hölgyet állandóan balhézik, olykor mér egyenest irritáló a viselkedése, egy igazi lelkileg éretlen, átlagos kis senki – bár a segge az tényleg jó (ahogy írta). Ádám megjátszik minden közhelyet amit férfiként meglehet, hisz ő épp a világból olyannyira hiányzó lovag-típus, az Ada nevű muffban sem a pinát hanem a lelket látja - bár már a műsor kezdete óta numerára hajt, és ha nem jön össze neki kiakad, és szalad a csoport „apjához” Gáborhoz. Bekit nem láttam sehol, gondolom tiltakozik. Gábor igyekszik hozni a formáját, talán a legnormálisabb teremtmény a házban, aki erőn felül igyekszik bizonyítani alfahím mivoltát, bár láthatóan legalább nem egy hatalmas tahó (mint a többi hím), ellenben ez az István nevezetű akárki egy igazi vesztes. Megjátssza a taktikust, meg a laza csajmágnest, közben a szövege egy gyenge szókincsű nyolcadikos színvonalán mozog – nem is értem, hogy tud egyáltalán csajozni. Feketeleves: Levi igazi faszszopó gyökér, úgy gondolja hogy minél botrányosabban viselkedik, annál nagyobb sikere lesz a lányoknál. A piát valószínűleg jobban bírja, mint ahogy azt mutatja, de részegségét, felindultságát, akármijét erősen túljátssza (nyilván a kamerák kedvéért). Meli két káros szenvedélye (saját leírása alapján) a szex és az édesség, de őszintén megvallva csak ez utóbbi látszik meg rajta – da ez nagyon. Viszont ő nem csak előnytelen alkatú, hanem szegény nagyon sötét és bunkó is mellette – amit bizonyít is, közben meg eszi a kefét, mert a brancs talán legkevésbé vonzó nőtagjaként nem tapadnak rá a hímek. Viszont megmutatja mire jó a Photoshop. És ugyebár jöjjön az utolsó nőstényállat (Szandra munka miatti viszolygásából adódó távozása miatt) Niki, aki meg továbbra is tartja magát a méhkiránynő szerephez, csak Gáborral az alfahímmel kavar (ez valamiféle elv nála), minden más időszakban csak idegesítő, és rendkívüli mód rácsodálkozik, hogy nincs jelentékeny szerepe.

Alapvetően a műsoron látszik, hogy a szereplők nagy része csak erőltetetten törekszik egyes a témába vágó (és nyilván rájuk osztott) szerep megjátszására, és ez több mint zavaró egy elvileg a természet adta eseményekkel machináló realityben. Az összképet tovább rombolják a látszólag ésszerűtlen vágások, illetve a sok esetben teljesen (és természetellenesen) kihalt helyszínek, melyek az egész sorozat fő elemét, a tömeg közepén keltett botrányt ölik el. Mégis hol a faszomban talál az ember a nyár kellős közepén, a Balaton fiatalok körében legnépszerűbb üdülőhelyén Siófokon olyan üres szórakozóhelyet, mint amilyeneken ezek meg-megfordulnak olykor? Meg hol vannak a gyökerek (a szereplőkön kívül)? Senki nem megy oda, hozzájuk, néha ugyan a derült égből rájuk szakad egy pár bájos de buta tyúk, vagy alsóneműmodell-srác, de hol van a sok idióta tapadós idióta, vagy gusztustalanul ronda ember? Persze ez nem feltétlen baj, legalább kevesebb a fizikai jellegű kontaktus a szereplők és az emberek között, ellenben így nem lesz látható a negatív visszacsatolás, azaz amikor ezeket a bazári majmokat kihajítják egy szórakozóhelyről, vagy egy-két az állatokra kevésbé vevő csak a halál kóchengeres faszára küldi el a hímeket – és így rombol a műsor, ugyanis a következmények szinte sosem látszanak (hacsak a hányás nem).

Véleményem szerint ez a műsor amellett hogy a már így is kétes értékrendű fiatalság számára káros, még sablonos és unalmas is, dacára annak amin a Viasat dolgozik (már az is biztos, hogy a médiahatóság köti a kezüket ezer téren – bár ha rajtam múlna ilyen műsor nem is kerülhetne adásba).