Elérkeztünk a posztsorozatom utolsó részéhez, ahol az olvasóközönség kérésére azt írom le, hogyha netalántán mégis csak harcra kerülne a sor, akkor hogyan érdemes támadni. Sokan nem ismerik el ugyan a harcművészeteket meg úgy egyáltalán a sportokat, de akkor ennyi erővel minek diplomát is csinálni nemdebár? Nem két hét alatt lehet ezt sem elsajátítani, hanem hosszú évekig, kitartóan érdemes 1-1 edzésre eljárni, hogy eredménye legyen, már csak azért is, hogy egyáltalán rutinszerűen tudd őket alkalmazni, és ne kelljen minden mozdulat előtt elgondolkozni, hogy ugyan most mivel támadjuk meg az ellenfelet, vagy az ő ütéseit mivel lehet védeni. Biztos lesz aki nem ért velem egyet, írja le nyugodtan, én csak a saját tapasztalataimat és álláspontomat osztom meg itt, mivel nem vagyok sensej nagymester, biztos van, aki nálam is jobban tudja :)

Ez nem lesz olyan hosszú poszt, mint az eddigiek, mert egyrészt a kutya nem olvasná el, másrészt meg fölösleges okoskodni és szaporítani a szót.

Támadni akkor érdemes, ha az ellenfél harci állást vesz fel, támadó mozdulatot tetsz felénk, sunyin pofánver minket, vagy miközben a csajunkkal sétálunk az utcán, valaki alányúl. Ezekben a helyzetekben többnyire elkerülhetetlen, hogy verekedés legyen, ilyenkor igyekezzünk mi támadni először, hiszen a bunyók 90%-ban az nyer, aki az első ütést leadja. Ezzel azonban vigyázni kell, mindenképp legyenek szemtanúk, akik igazolják, hogy nem te provokáltad ki a balhét, különben a végén még te leszel feljelentve, pláne ha hozzád sem tudott érni, te meg közben szarrá verted "szerencsétlent".  A közhiedelemmel ellentétben a legkönnyebben támadható ellenfelek a konditerembe járó felfújt gyúrós köcsögök (akik mindenféle szarral lövik magukat, tehát nem természetes módon került oda az "izomzat"), mivel ezek az emberek többnyire ha még erősek is, borzasztóan lassú a mozgásuk, és ha már arra lusták voltak, hogy kigyúrják magukat rendesen, akkor szerintetek tudnak verekedni egyáltalán? ;D A verekedni nem tudó izomemberekkel szemben semmiképp nem szabad "erő az erő ellen" típusú védekezést használni, különben tuti, hogy te szívod meg. Mondok egy példát: jön egy 120 kilós felfújt hólyag, aki pofán akar verni, te pedig 75 kilósan a kezeddel próbálod blokkolni az ütését. Simán eltöri a karod az ütése, pluszban ezek után még védeni sem tudod tovább magad, tehát szarrá leszel verve. A testét is hiába ütöd, mert az izomréteg felfogja az ütéseket. Mit lehet ilyenkor tenni? Olyan pontokra kell a lehető leggyorsabban támadni, amit lehetetlen feledzeni. Azt hiszem a thai box-ban divat az, hogy a gyakorlók ajtófélfákat rúgdosnak sípcsonttal, meg ütik kézéllel, hogy aztán kihaljon az érzőideg, és ne érezzenek fájdalmat (nem tudom ez mennyire igaz, de sok helyen hallottam már). Vannak viszont olyan pontok is, amiket lehetetlenség feledzeni, így ezek gyenge pontok maradnak, mint például: here, szemgolyó, halánték, torok, és még néhány hely a testfelületen, de verekedni nem tudóknak az is bőven elég, ha ezeket a pontokat tudják sikeresen támadni egy harc során.

Védekezésnél arra kell a leginkább figyelni, hogy erősebb ellenfélnél nem szabad az ütésébe belenyúlni, blokkolni, hiszen lehetetlen kivédeni. Ehelyett érdemes kikerülni azt gyors mozgással, illetve az erő elvezetésével. Például a torreádor amikor kiáll a bika ellen, az sem vele szemben áll meg, és nem a bika erejét próbálja felfogni ugye? Na pont ezt kell harcban is alkalmazni.

Másik fontos dolog, hogy támadásnál mindig az ellenfél szemébe kell nézni. Nem a testét, nem a karját, hanem a fejét és a szemét, hiszen ha látod a tekintetén, hogy merre mozdul, akkor bárhogy ugrál a lábaival, vagy bárhogy trükközik a kezeivel, akkor is pontosan tudni fogod, hogy merről várd az ütést. Ha védekező állást veszel fel, akkor érdemes azokat a pontokat védeni, amiket te is támadnál az ellenfélnél (például a fejed, torkod), a lábaddal pedig a töködet, hiszen ha máshol eltalál téged, akkor is max csak fájni fog egy kicsit, de képes leszel a további harcra, viszont ha ezeken a gyenge pontokon talál el téged is, akkor onnantól kezdve esélytelen leszel vele szemben.

Azt hiszem ezeke a legfontosabb dolgok, amiket mindenképp tudnotok kell, a többit már csak edzésen vagy éles helyzetben lehet kitapasztalni, egy poszt elolvasásával lehetetlen. Ez a posztsorozatom ezzel a cikkel véget ért, bárkinek bármilyen plusz tanácsa vagy ötlete van, az írja le nyugodtan kommentben.