A mai posztomban elkalauzollak titeket a hazai zene egy viszonylag új területére, amely nem más, mint a nemzeti rock.

A nemzeti rock a 2000-es években Magyarországon kialakult rockzenei stílusirányzat. Leginkább a népzene és a rockzene sajátságait ötvözi, emellett a műfaj meghatározásában jelentős tényező a dalok értékrendje, világszemlélete.  A zenei stílus szoros kapcsolatban áll a nemzeti radikalizmussal, annak kulturális hátterét adva. A laikusok gyakran összemossák a skinhead szubkultúrával, de ha közelebbről  is megvizsgáljuk a témakört, akkor számos különbséget is felfedezhetünk. A nemzeti rocknak jóval tágabb a célközönsége, több koncert tömegrendezvénynek számít, emellett jelentős közösségszervező erővel bír. Az elmúlt években a nemzetirock-együttesek fő rendezvényévé  vált a Magyar Sziget, melyet a HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) szervez. Mivel a fősodratú média rendszerint nem játssza le a nemzeti rock számokat, így terjesztésében az internet játszik kiemelkedő szerepet. 

Műfaj:    Nemzeti rock

Album:    Hősi énekek

Kiadás éve:    2005

Kiadó:    Exkluzív Music

A nemzeti rock dalok leginkább a hazaszeretettről és a nemzeti történelemről szólnak, de gyakoriak a katonadalok és népdal-feldolgozások is. Mint említettem, gyakran összekeverik a műfajt a skinheadzenével: ennek magyarázata, hogy több nemzeti rockegyüttes skinhead együttesként kezdte pályafutását, illetve maga a stílus is a 2000-es évek elején virágzott fel Magyarországon, így új fogalomnak számít. Bár nehéz éles határvonalat húzni a két stílus között, elmondható, hogy a skinhead zene egyszerűbb, monotonabb, népzenei elemeket nem használ, illetve a skinhead szubkultúra jóval kisebb és zártabb. Bemutatom nektek az egyik kedvenc Kárpátia számomat, melyet bármikor szívesen meghallgatok:

Az ezredforduló eleje óta hazánkban a nemzeti rockzene folyamatosan növekvő népszerűségre és elismertségre tett szert. Ez főként arra vezethető vissza, hogy az egyre inkább globalizálódó világunkban sokan érzik úgy, hogy ez a stílus az identitástudat fejlesztésének egyik új módszerévé vált, amely immár a határokon is átível. Ily módon a koncertek közösségi létet is formálnak. Gyakran megfordulnak nemzetirock-rendezvényeken olyan zenekarok, melyek a zenélést jóval a nemzeti rock megjelenése előtt kezdték, de stílusban közel állnak hozzá (mint például a P. Mobil, Kormorán). A nemzeti rock terjedésével párhuzamosan formálódik a nemzeti radikalizmus, amely célközönségét leginkább a fiatalok alkotják. Az interneten a legkönnyebben úgy találtok rá, ha rákerestek a Szent Korona Rádióra illetve a nemzetirock.hu-ra

Letöltés: (ITT), jelszó: ferencváros