Észrevettem, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az értelmetlen kommentek. Mivel a blog olvasóinak az egészsége fontos, ezért közzéteszek egy rövid leírást az elkapható betegségekről. Mindenki olvassa végig! Elkerülhető ezen betegségek kiteljesedése, ha időben észrevesszük. A már fertőzött egyének (főleg anonimek) kiélhetik vágyaikat a flame war posztban. Meg kell értenie mindenkinek, hogy mi az olvasókért vagyunk. Fontos nekünk az egészségetek, ezért KELL törölnünk az értelmetlen kommenteket.

 

Elsőzési kényszer: (Primusia Nervosa)

A legsúlyosabb függőség! Sokan áldozatul esnek ennek a kényszeres betegségnek. Kialakulása rövid idő alatt megy végbe. A gyanútlan olvasó először csak meglát egy vélemény nélküli posztot, ekkor hatalmába keríti az elsőzési kényszer. A bizonyos komment megírása után melegség tölti el a testét, és felszabadultabbnak érzi magát. A hozzászólásához ekkor még odaírja, hogy "bocs először csináltam ilyet, többet nem fordul elő". Azonban a szerkesztők semmiféleképpen ne higgyenek az ilyen mondatoknak, mert ez később súlyos problémákat vethet fel a blog olvasóközönségének körében. Ugyanis más olvasók is kedvet kaphatnak az elsőzésre, és sok más betegség is megjelenhet közöttük (pl. a számolgatás, floodolás, utolsózás). Ebből következik, hogy a szerkesztők vállán nagy felelősség nyugszik. Ha a komment moderálás nélkül marad, akkor ez a kényszeres viselkedés az illető számára szinte visszafordíthatatlan károkat okoz.

Nagyon gyorsan eluralkodik rajta a kór. Már várja is a következő cikket, hogy átélhesse megint azt az érzést. A beteg később szorongani kezd, mert fél attól, hogy nem ő lesz legközelebb az első. Minden idejét az oldal frissítése fogja kitenni. Ekkor már - ha sikerül elérnie célját - ejakuláció is történhet. Az illető elfordul a családjától, barátaitól, munkatársaitól, elidegenedik környezetétől, egyre feszültebb lesz. Nagyrészükhöz a családja hívja ki az orvost. Nehezen kezelhető. A betegek 96,2%-a soha nem gyógyul meg.

Az elsőzőknél a függőség kezelése két főbb szakaszra osztható:

1. Az esetleges megvonási tünetek rendezése, mely mindenképpen gyógyszeres terápiát és pszichiátriai osztályos kezelést igényel.

2. A második, hosszabb szakasz az elsőzésről való tényleges lemondás fázisa, az absztinencia elérése, mely kedvező esetben orvosi (pszichiátriai) és pszichológusi feladat. Gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációja vezethet eredményhez. A betegek jelentős része ebben a szakaszban adja fel a kezelést!

 

Számolgatási kényszer: (Duco Nervosa)

A poszton belüli számolgatás a legsúlyosabb zavarok közé tartozik. A számolgatás célja a számolás, az ingerült kommentek iránti vágy csillapítása, illetve a napi sokszor nyomasztó valóságból való kiszakadás. Utóbbira különösen érdekes példa, egy szerepjáték szubkultúraszerű világa, ahol a számolgatók különféle számok, számolgató hősök szerepét felvéve játszanak előírt forgatókönyvek szerint számolást egy adott oldalon. A napi gyakorlatban az orvoshoz kerülő, számolgatásuk miatt kezelendő betegek leggyakrabban a számolgatást megengedő oldalak rabjai. A betegeket többnyire hozzátartozói viszik szakemberhez, miután pl. egy posztban elszámol akár 1000-ig is. Súlyosabb esetben betűkkel írja ki a számokat is. Ennek gyógyításában nagy szerepet kap a pszichoterápia.

 

Vonalazási kényszer: (Funis Nervosa)

A vonalazás is egy zavar természetesen. A beteg a hozzászólásában húz egy vonalat, melyet mágikus határnak állít be. A vonal alá vagy fölé pedig ír egy rossz megjegyzést a többiekre. A leggyakrabban előforduló: "Aki ezután ír az buzi." Általában úgy húzza meg a vonalat, hogy ő ne tartozzon a szidalmazott csoportba. Ez a súlyosabb! Ugyanis az illető ilyenkor sajátmagáról ír, amit másokra próbál kivetíteni. Nyilvánvaló, hogy nem akarja elfogadni magát. Az enyhébb esetnél önmagát is beleveszi a szidott csoportba. Ebben az esetben már elfogadja magát, de nincs megelégedve a társadalmi elfogadottsággal. A harmadik variáció az csak a kommentelők ingerlése. Például húz egy vonalat és ezt írja utána: "Aki előttem írt az analfabéta." Nyilvánvaló, hogy ez értelmetlen hozzászólás, ugyanis az előtte írók nem lehetnek analfabéták. A kommentelő maga sem lehet az. Ebben az esetben csak idegesíteni akarja a többieket.

Több oka lehet a kialakulásának. A legtöbb pszichológus ezt az óvodás korra vezeti vissza. Mikor játék közben húztak egy vonalat, amit nem lehetett átlépni. Mások a kisiskolás korra vezetik vissza, mikor a margón túl nem lehetett írni. Ezekben az estekben a vonalnak fontos jelentése van. De az okok között lehet az is, hogy az illető nem kedveli az oldalt, és így próbálja csökkenteni a kommentek számát. Vagy a többi hozzászólóval van baja, és kifejezetten nekik szánja rossz megjegyzéseit. Kezelése a típusától függ. A súlyosabb eseteket pszichiátriai osztályos kezelésre utalják. Enyhébb eseteknél elég a gyógyszeres kezelés, és pszichológusi elbeszélgetés.

 

Floodolási kényszer: (Floodus Nervosa)

A floodolás (egy mondat vagy link legalább 100-nál többszöri, illetve egy szó legalább 500-nál többszöri bemásolása teljesen értelmetlenül a kommentek közé) a súlyos pszichés zavarok közé tartozik. Ennek célja a figyelemfelkeltés, az ingerült kommentek iránti vágy kielégítése, illetve az oldal szétszakítása. A számolgatóknál valamelyest kevesebb intelligenciahányadossal rendelkeznek, ugyanis ehhez számolni sem kell tudni, és a beírt szöveg is lehet teljesen értelmetlen. A betegek, ha szakemberhez kerülnek gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációjával - a számolgatókkal ellentétben - könnyen gyógyulnak. Ám könnyen vissza is eshetnek!

 

Utolsózási kényszer: (Extremusia Nervosa)

Az utolsózás az elsőzéshez hasonlatos súlyos pszichés rendellenesség. Azonban, ehhez kevesebb erőfeszítés is elég, és a világtól sem szakadnak el annyira az ezzel küzdő betegek. Míg az elsőzésnél kulcsfontosságú az oldal másodpercenkénti frissítése, addig az utolsózásnál ez nem szükséges. Ebből következik, hogy lustább emberek könnyebben esnek áldozatul ennek a pszichés kórnak.

Az utolsózóknak fontos, hogy ne legyenek utolsók! Biztosra mennek, ezért írnak általában az új posztokba. Ennek is a figyelemfelkeltés a célja, és természetesen az ingerült kommentek iránti vágyuk kielégítése, vagy a velük foglalkozó hozzászólások kicsikarása a többiekből.
Az utolsózók egy jelentős része az elsőzők közül is kikerülhet! Ez általában akkor történik meg, ha egy elsőző nem lesz első. Az illető ilyenkor így próbálja magára vonni a figyelmet. A betegség kezelése hasonló az elsőzőkéhez, de könnyebb gyógyítani.

 

Smiley-szórási kényszer: (Smilibusia Nervosa)

A simley-szórás is egyfajta zavar. (A köznyelvben az ezzel élő embereket "smileybuzi" kifejezéssel illetik.) Ez nem olyan súlyos, mint az előzőekben tárgyaltak.

Két típusa létezik:

Az egyes típusú smiley-szórás célja az érzelmek túlzott kifejezése. Az ezzel élők, ilyen módon mutatják ki hangulatukat az oldal kommentelői, illetve szerkesztői felé. A smiley-k mellé mondanivaló is társul. Általában kezelésre sem szorulnak.

A kettes típusú smiley-szórás az előzővel ellentétben a véleménytelenség palástolása. Természetesen ők is vágyakoznak az ingerült kommentekre. A smiley-k mellé nem társul semmiféle tartalom. Az egyes típusúnál súlyosabb, de gyógyszeres kezeléssel könnyen gyógyulhatnak az ebben szenvedő betegek.