Mint múltkor, most is egy hazai várost mutatnék be, ellentétbe állítva 100 évvel ezelőtti önmagával. A mai alany Pécs városa lesz. Sajnos nem sok képet találtam akkoriból, de remélem ez a mondanivalóból nem von le.

A város magáénak tudhatja az első magyarországi egyetemet, amit Nagy Lajos királyunk alapított 1367-ben. Itt nyílt meg az első nyílvános könyvtár is a 18. század második felében, Klimó György püspök jóvoltából. Aztán az 1800-as években a feltárt szénlelőhelyek jóvoltából gyors fejlődésnek indult, hamarosan regionális gazdasági központtá vált, világi és egyházi szerepe mellett. A század végén Szeged, Nagyvárad, Szabadka, és Debrecen mellett Pécsett is elindult a villamosközlekedés. A város büszke multjával, kultúrális értékeivel, ódon műemlékek hadával 2010-ben Európa egyik kultúrális fővárosa lett. Sőt, az egyik egyetemi központja is az országnak, ahova külföldről is jelentős számú diák jelentkezik. De nézzük meg  mi van a háttérben...

 

A Király utca napjainkban, ugyan az az útszakasz mint előbb, láthatjátok itt is a két tornyot a bal szélen. A teraszok üresek, sok a bolt a csőd szélére került az elmúlt években. Ezek szerencsésebb épületek, de sok helyen található a városban jobb sorsra is érdemes utcarészlet. És sajnos már villamosközlekedés is megszűnt, pedig környezetkímélőbb volt mint a rengeteg busz.

Az utca elején található a város a főtere, a világi központ. Ez egy régebbi kép, azóta elkezdődtek és lassan-lassan be is fejeződnek a felújítások. Már körülbelül egy éve tart, a kordonokat addig vitték el a térről, amíg január elsején megtartották a megnyitót. Persze sietni kellett, a burkolatot ledobálták így-úgy, majd munkagépekkel fel-le járkálva tették nagyrészt egyenletessé. Majd újra felszedték idén, hogy újra lerakhassák, most már precízen. Hiába, el kellett "készülni" időre. Mellesleg megjegyzem, már el kellett volna kezdeni rég, de a pénzek ide oda csúszkáltak, csak az új polgármesterválasztás után kezdték el a felújításokat a városban a tavalyi év során.

Erről az épületről sokat lehetett hallani az elmúlt években, ez a pécsi magasház amely immár 21 éve üresen áll, és rohamosan pusztul. 1976-ban adták át, a legmagasabb épület máig a városban, a maga 80 méterével, ami 25 emeletet tesz ki. Annak idején azért lakoltatták ki az embereket mert megroggyant az alapzata (az elvtársak tőzeglápra építették). Mára megerősítették így nem életveszélyes. Le van zárva a környéke, amíg nem volt elhordták még az utolsó otthagyott villanykapcsolót is, a belseje tele van graffitivel meg döglött galambokkal és törmelékkel. Sokszor volt róla szó, hogy irodaházzá, egyetemi kollégiummá alakítják, vagy felújítva újra átadják lakóházként. De a városvezetés nem tud mit kezdeni vele, mintha átok ülne rajta. Úgy emlékszem egy  francia cég vette meg nemrég, de a világválság miatt elhalasztották a felújítást. Lebontani meg nem lehet, mert az antennák a tetején a mai napig üzemelnek és nem keveset érnek. Pár hete egy szélviharban a két oldalán látható szemétledobók lépcsőházak burkolata elkezdett potyogni. Lassan eljön az ideje, hogy kezdjenek vele valamit.

Vajon kilábal Pécs a nehézségekből és méltó lesz a cím viselésére, vagy marad így? Ez a betonszörny itt felül jól példázza, hogy az elmúlt 20 évben mindent amit lehetett csak halasztgattak, tologattak, a város meg szépen álomba szenderült. És közel a városközponthoz meg egy Pripjaty(Csernobil) házait megszégyenítő szocreál szörnyeteg áll. A bányákat is bezárták, inkább Lengyelországból hozzuk a szenet.... Most meg újra akarnák indítani a termelést, csak nincs ki dolgozzon. A régi bányászok kiöregedtek, máshol kerestek állást stb. Tavaly rálépett az ébredés útjára a "mediterrán" város, meglátjuk mire juthat.

      Végezetül a kilátás a Mecsekről...

Pécs remek város, és remélhetőleg csak jobb lesz, "méltó régi nagy híréhez". És egy-két kérdés: Szerintetek melyik város érdemelné meg még ezen kivül, vagy helyett a kultúrális főváros rangot? Ki mit gondol a városról, milyen emlékek, élmények vannak?