Szeretnék egy új irányvonalat nyitni itt a blogon, amin belül Magyarország városait mutatnám be a XIX.-XX. század fordulóján, beletéve a mostani problémákból is. Az első nem is lehetne más, mint Budapest.

Pest, Buda és Óbuda 1873-ben egyesült, és hihetetlen fejlődésnek indult. A városrendezési munkáknak köszönhetően nyitották meg a Sugárutat ( ma Andrássy út néven ismeretes), a '90-es évek végére pedig elkészült a Nagykörút, a Városliget és a Hősök tere is. A legnagyobb és legtöbb munkást foglalkoztató üzemek is itt létesültek. Virágzó kultúrális-szellemi élet bontakozott ki, Budapest igaz európai nagyvárossá emelkedett. Az első földalatti vasút is elkészült 1896-ra. A javaslatot az építésre 1894-ben fogadták el, kevesebb mint két év alatt készült el, ásóval csákánnyal, emberi erővel. Nem ám fúrópajzsal, 8-10 órában. De erre később még kitérek.

 

Az Oktogon régen. Azért kapott helyet a kép, hogy kicsit jobban átmenjen a kor hangulata, eszmevilága. Ebben a században (XIX.) alakult ki az ipari forradalmak hatására szinte minden, ami jelenlegi kényelmet biztosítja. Megkezdődött a városok közvilágítása, csatornázás, fejlődött az orvosi ellátás. A városon belüli tömegközlekedés rendszeressé vált, színházak, múzeumok, szalonok épültek. Budán megkezdődött a villanegyedek kiépítése. A szociális háló egyre több jogot biztosított a munkásoknak, a bérek növekedtek. Viszonylagos ( a korábbi századokhoz képest nagy mértékű) jólétben élt a város. Nem volt akkor sem kolbászból a kerítés, de lehetett jutni egyről a kettőre.

Napjainkban

Ez pedig az, amire a poszt elején már utaltam, az új metróvonal építése. Amit már hosszú-hosszú évek óta építenek kínkeservesen, de rejtélyes módon mindig leáll, eltörik, elszakad, megszakad stb. Arra már gondolni se akarok hova ment el az a több száz millió és, hogy mikorra is lesz kész. Bár nem vagyok mérnök, nem értek a az építészethez de úgy gondolom a korabeli modern technikával már rég át kellett volna adni. És félreértés ne essék, nem az a munkás a hibás aki éhbérért dolgozik az építkezésen, hanem egyedül a városvezetés, ami bűzlik a korrupciótól, ügyeskedéstől. Persze ez régen is megvolt, mint mindig, de nem ilyen pofátlanul tolták az ember elé mint napjainkban. Meg akkor mégiscsak fejlődött az ország, na. Talán nem ártana megnézni mit csináltak régen jól, és azokat átvezetni/újragondolni az új évezredben.

A vezetés mindennel kész foglalkozni, csak azzal nem ami tényleg fontos lenne. Régen egymás után épültek fel az impozáns épületek, volt mire büszkének lennünk. Egy olyan fővárosunk volt, amely élen járt szinte az élet minden területén. Most meg van "minden": pornófilm a Hősök terén, tankcsapda méretű kátyúk, szemét, graffiti, rohanás meg plázák halomra. Remélem minél előbb változtatunk/változtat a város, és persze maga az ország is. Hiszen az ország szívéről beszélünk. Mint márt leírtam máskor is, elsősorban ne a pártoktól várjuk a javulást, hanem tegyünk érte. Egy ostoba embert sokkal könnyebb félrevezetni, irányítani. És a "gengszterváltás" óta ez a vakítás megy,  és a mostani választások után se lesz se Pesten, se az országban tejjel-mézzel folyó kánaán. A javuláshoz idő kell, de most van esély elindulni pozitív irányba. Talán a legfontosabb a nevelés/oktatás lenne, hogy ne kelljen tovább élnünk a kultúrális-szellemi Trianont. Szép estét!